גבעת חיים איחוד
חסר רכיב

מספרים בגת בתוכנו 2018

לפניכם זכרונות של חברים מגת. אתם מוזמנים לשלוח לנו חומרים נוספים לעלון הבא.

 יורם תירוש – עבדתי בפריגת

כ-22 שנים, 1988-1970, 1999-1997. גם בתקופות בהן לא עבדתי בפריגת, הייתי שותף להתייעצויות וסיוע מרחוק. בשלוש השנים ראשונות עבדתי בקווי ייצור שונים, ואחרי שלמדתי ניתוח מערכות מידע, הקמתי את יחידת המחשב של פריגת, בה עבדתי בהמשך הדרך, כשפיתחנו תוכנה לניהול הלוגיסטי של המפעל. פריגת הייתה בשבילי מקום עבודה מעניין ומאתגר, ובית חם בזכות האנשים איתם עבדתי, והיו רבים כאלה. השילוב של מב"י (קוקה-קולה) בפריגת בוצע אחרי שסיימתי לעבוד בפריגת, ועל פניו נראה לי כשילוב מוצלח. לגבי כדאיות מכירת המפעל – נראה שההחלטה נכונה ותואמת את הצרכים של החברים השותפים. כמובן שבעוד עשר שנים נהייה חכמים יותר…

עקיבא הורוויץ – עבדתי כ-30 שנה במפעל, בתפקידים של ניהול בייצור, ניהול כספים, ניהול שוק מקומי, ניהול רכש וניהול לוגיסטי. בשבילי דמות של אדם עם חזון ותרומה עצומה למפעל, היה אורי פולק ז"ל, שראה רחוק קדימה לאורך זמן. באשר למכירת המפעל? זו הייתה החלטה של הבעלים (גבעת חיים איחוד והמאוחד). לצערי הרב, מכירת מפעל היא דבר שאפשר לעשות רק פעם אחת.

קובי באור – עבדתי ב"גת" מ-1974 ועד 1987 כמלגזן, בעיקר בהעמסת מכולות. הדבר המשמעותי ביותר בתקופה בה עבדתי במפעל, היה כמובן ההיכרות והנישואים ליואלה, אהבת חיי, אותה פגשתי בגת. דמות משמעותי לגבי בעבודה – יוסי כפרי, שהיה אחראי לתחזוקת המלגזות והכנתן לעבודה, במסירות רבה. במפעל, בתקופה בה עבדתי, כל עובד הרגיש במידה זו או אחרת כחלק ממשהו גדול, שללא תפקודו המסור והמקצועי נפגע התפקוד של הגדול והשלם הזה שנקרא "גת". כך גם אני הרגשתי. מכירת "גת" היתה אירוע משמעותי בתולדות הקיבוץ. מצד אחד אני יודע שכך קורה בהרבה קיבוצים, מצד שני, עצוב לי שהמפעל כבר לא בידינו.

תרצה מדיני – עבדתי בגת מ-1966 לסרוגין עד 1987, כשבין לבין נולדו ארבעת ילדינו. הייתי צעירונת בתחילת העבודה במעבדה ועבדתי עם נחמה זמיר מהמאוחד. בתקופת עבודתי נבנתה המעבדה הנוכחית של גת. אני רוצה לציין את שמואל פומרנץ מהמאוחד (עבדתי איתו על פיתוח תוצר מהקליפה שנקרא על שמו "שמיל") ואת אורי ורטהיימר שאיתו עבדתי, שהיה מנהל המעבדה וקיבל אותי מאד יפה. במעבדה היתה אוירה טובה ועבדו במסירות ואחריות ללא פשרות. תרמתי להעלאת הרמה המקצועית של המעבדה ובמקביל למדתי רבות מהצוות – רות הורוויץ ואלישבע מיכאלי מהאיחוד ועדי כהן, טרקה בדר ואלישבע ליגטי מהמאוחד. באשר למכירת המפעל, אני מרגישה שחבל, אבל זה היה צפוי ברגע שהתקשרנו לקוקה קולה. נראה לי שההתקשרות לקוקה קולה היתה בלתי נמנעת.

עירית ארבל – אבא שלי, משה פינק, עבד בגת בין 1967-1998 בדוד הקיטור, לב המפעל. הדודים אמנם בתקופה זו היו אוטומטיים אך היה צריך פיקוח מתמיד על כל מרכיב ומרכיב של המערכת האוטומטית. דודי הקיטור מספקים אנרגיה לכל תהליכי היצור ומופעלים ע"י מזוט ומצריכים בקרה תמידית של מערכת הדלק, המים וחשמל. כשהכל עובד בצורה חלקה החיים נוחים ואפשר לנצל את החדר הממוזג לדברים נוספים. אבא שלי בחר לעסוק בתיקון אופניים של חברים העובדים בגת (הכלי הפופלרי ביותר אז) תוך כדי הקשבה והסתכלות על מה שקורה על לוחות הבקרה. אבא היה בכוננות תמידית. בעיקר זכורות לי שעות הערב והלילה, קיץ וחורף וצאת השבת… בכל מזג אויר אבא היה "יורד" לגת עם אופנוע קטן ששירת אותו נאמנה עד אחרי גיל 90, והיה לאהבתו הגדולה. בראיון שאבא נתן לעלון בגת הוא סיכם: "העבודה מענינת מאוד ואני אוהב כל יום שבו אני עוסק במערכת הזאת".

גידי שקדי – בשנת 1956 הגענו מקיבוץ מנרה לגבעת חיים איחוד. אבא שלי, יצחק שקדי היה נגר במקצוע וחלומו היה להיות חקלאי וטרקטוריסט. את חלומו מימש כשהגיע לגבעת חיים. בתחילה עבד בפלחה ולאחר מכן נשלח לעבוד בבית החרושת גת. הוא החל כמפעיל קטפת תירס כשבגת עוד ייצרו שימורי תירס. לאחר מכן עבר לעבוד בבוטניה שהוקמה בגת ביחד עם שלמה ברגר ויצחק המאירי שהיה המנהל. הוא השתלב מהר מאוד והפך לאיש התחזוקה של המכונות במחלקה. בהמשך נשלח לגרמניה כדי לרכוש את מכונות המיון לבוטנים שקדים וקשיו. בתור ילד אני זוכר שאהבתי לבקר במפעל – לזלול בוטנים, שקדים ואגוזים שיצאו טריים וחמים עוד לפני שנארזו בשקיות וקופסאות. ריח הטיגון היה משכר ושלט בכל המפעל. אבא היה מאוד גאה וגם יצר קשרים הדוקים עם כלל העובדים והעובדות מהמאוחד וגם עם הפועלים מאליכין. כולם שמרו לו אמונים עד יום מותו. כשהמחלקה נמכרה למפעיל חיצוני אבא שלי עבד בגבעת חיים במוסך כמחסנאי ולאחר מכן כפנצ'ר מכר המיתולוגי של אופניים.

אודי ארבל – עבדתי ב"גת" מ-1988 עד 2000 כטכנאי אחזקה בקווי הייצור הסופיים (או כפי שנקראה מחלקת מכונות סגירה) ובשנתיים אחרונות כמנהל מחלקת מכונות סגירה. היתה לי תחושה כאילו כל גת היתה על הכתפיים שלי – קריאות במשך כל הערב והלילה שחייבו ירידה למפעל לטיפול בתקלות בייצור על מנת לאפשר עבודה שוטפת ללא בזבוז שעות עבודה, חומרי גלם ועמידה בתכניות הייצור. לגבי למכירת המפעל? דעתי חיובית – עדיפה ציפור אחת ביד משתיים על העץ.

 דויד שרון – עבדתי בגת כמה שנים. תמיד כשרציתי לדעת באמת מה קורה במפעל הייתי מגיע למשרד של אילן אסטליין או מאיר נחמני…

אפרת אשל – את המילים הראשונות שלי למדתי מלוחות לוטו שאמא הכינה לי. על הלוחות הדביקה תמונות שנלקחו מאריזות השימורים של גת ואולי בגלל זה היתה ״תירס״ המילה הראשונה שלמדתי. את טעמו של התירס ההוא מהערימה הגבוהה אזכור לתמיד. וכשגדלתי קצת ואבא היה הולך אחרי הצהריים כדי לבדוק שהכל בסדר במפעל ולקח אותנו איתו, ידעתי תמיד ששם אשתה את המיץ הטעים ביותר. טרי, ישר מסחיטה. את טעמו של המיץ ההוא מהחבית הענקית אזכור תמיד. וכשגדלנו עוד קצת ועשינו גיוסים בבוטניה, היינו מחכים לרגע הנכון וכשאף אחד לא שם לב, זוללים את הבוטנים הכי טעימים שיש, חמים ונוטפי שמן. כשאני חושבת על גת, אני רואה את כל חיי עוברים לי מול העיניים ועכשיו הזמן להיפרד. להיפרד מהילד הנוסף במשפחה הגדולה שלנו, זה שתמיד היה חלק בלתי נפרד, תמיד נוכח. והמיץ שישאר תמיד הכי טעים והכי איכותי אפילו שאני כבר מזמן עברתי לשתות רק מים.

דבי בר אילן – בגמר יב' היה נהוג לשלוח את המסיימים לסיני על חשבון הקיבוץ. אנחנו, קבוצת דגן סיימנו ללמוד ואת סיני כבר החזירו… מה נעשה? לא הסכמנו לנסוע לאילת, והצענו שנאסוף כסף ונממן את הנסיעה ליוון. עשו הצבעה באסיפה בקיבוץ והוחלט לאשר את זה. כך נוצר תקדים שאפשר לנו לעשות "גיוסים" ולממן לעצמנו את הטיול (שינוי משמעותי בתפיסה הקיבוצית). עבדנו במפעל ובכל מה שנדרש והקיבוץ לא היה צריך לממן. מכיון שזו היתה פעם ראשונה, חששו איך נסתדר עם הכסף, ושלחו איתנו את שמוליק לשם, שיהיה אחראי על הצד הכספי… אז תודה על השינוי, היה טיול כייפי ליוון, והיה שווה את כל המאמץ והגיוסים.

נויה לס – עבדתי ב"גת" עשר שנים, משנת 1987-1997. עבדתי ב-"שיפינג" – אחראית על ייצוא המכולות ושינוען מהמפעל. "גת" היתה בית. אווירה של משפחה וביחד. הרגשנו שהמפעל שלנו וחשוב לנו לדאוג להצלחתו (בשנים שעבדתי המפעל אכן הצליח). עבדנו שעות רבות ולפעמים היינו מגיעים גם בערב לביצוע העמסת המכולות. צוות של עובדים משני הקיבוצים ועוד הרבה אנשים טובים מבחוץ. אני רוצה לציין באופן מיוחד את: אורי פולק, איש משכמו ומעלה, אישיות גם בבגרותו. והשני – חנוך מיכאלי שעבד איתי בהרמוניה, איש צוות מדהים וחבר. חנוך קלט אותי לעבודה במפעל (זו היתה השנה הראשונה שלי בקיבוץ), והקליטה של חנוך הייתה משמעותית מבחינתי. אני חושבת שבגת התרומה הייתה שרשרת של אנשים שאכפת להם מהמפעל שלהם ורוצים שיצליח. אחריות קולקטיבית מבלי לקבל שכר. האווירה הקיבוצית שגם שם הייתה גרמה לי להיקלט טוב יותר בקיבוץ. אני מוכרחה להודות שמכירת "גת" העציבה אותי מאד, למרות שכבר הרבה שנים המפעל אינו שייך רק לנו. אני אישית מצטערת שלא היה ביכולתנו להמשיך להיות הבעלים של המפעל שמי שהקימו אותו הם חברי קיבוץ.

אורנה צ'רבנקה – בשנת 2007 עבדתי בגת כמזכירה במעבדה. באותה עת כל הנשים במפעל קיבלו מכתב מטעם חברת קוקה קולה, שבו נאמר שהחברה שולחת נשים מטעמה ל"מסע של מלכת המדבר" (על חשבון החברה…) וכל המעונינות נדרשות למלא טפסים להרשמה ראשונית. שלחנו טפסים וחלקנו קיבלו הזמנה ליום מבחנים (כמו "יום סיירות") ביער בן שמן. נסענו כשמונה נשים ליום מצחיק ומבדר ביער, ולאחר שבועיים התבשרתי שעברתי את היום בהצלחה מרובה, ואני נוסעת עם עוד בחורה (נירה מהמאוחד) לשמונה ימים למסע ג'יפים בפירנאים שבספרד! אין מה להגיד, זו הייתה חוויה מופלאה, מתנה נהדרת ליום הולדתי ה-50.

משה פרץ – נקודה למחשבה… "לא הורגים פרה שמניבה חלב בשביל הבשר…"

תמי הורוויץ – אבא שלי, אריה פרטיג, עבד במחלקה של הרכז. בתור משפחה בקרנו המון במפעל כי הוא עבד במשמרות, ולא היה הרבה בבית. תמיד היו לנו בבית מוצרי גת – שימורים, כרוב חמוץ, ריבות, מיצים ועוד. בשלב מסויים כשראיתי שאת הכרוב החמוץ דורכים במגפיים הפסקתי לאכול אותו… בתור מטפלת אהבתי להביא את הילדים לשם ולעלות למעלה במגדל (היום זה נראה מפחיד נורא). אמרנו לילדים ללכת עם הידיים צמודות לגוף שלא יקרה להם כלום. גת היא מותג מחיינו (כנראה לעד).

ענת אופיר – יש לי תמונות כלליות של זכרונות מטיולים לגת עם המטפלות בגן או בבית הילדים או עם ההורים בשבת. מאוד אהבנו לבקר בגת – הריח מטריף החושים של הבוטנים הקלויים כשעברנו ליד הבוטניה, הקצב האחיד והממכר כשעומדים ומסתכלים על פס היצור שמדביק מדבקות על קופסאות הפח של הבוטנים או אריזות הפלסטיק של התרכיז הקפוא, לטעום מדוגמאות מיץ במעבדה, לעמוד המון זמן ולהסתכל (עם ידיים על האזניים בשל הרעש המחריש) באשכוליות ובתפוזים שנוסעים בסבלנות מהמיכל למסילות ואז למסחטה, לזוז הצידה מפחד שהנהג של הקלארק לא רואה אותנו כשעושה רוורס… לחשוב שכשנהיה גדולים נרצה לעבוד בגת, כי זה מקום העבודה הכי מעניין.

נורית וולף – כשהיינו ילדים הייתה תקופת צנע, היה מעט אוכל ולרוב בלתי אכיל, בעיקר לבררנים. ממתקים לא היו. הדבר המתוק היחידי שהיה זה בשבת בארוחת בוקר, קיבלנו צלוחית מיני עם ריבה מדוללת או סירופ דבש שהיינו מורחים על הלחם. בבית החרושת עשו ריבה ומילאו  בצנצנות, היו שם שקים מלאים בסוכר, התפלחנו למחסן ו"לקחנו" סוכר וגם מכסים של הצנצנות הביתה. בבית ערבבנו את הסוכר עם מיץ לימון, שמנו על המכסה של צנצנות הריבה ואת המכסה שמנו על להבה של פתיליה, חיממנו עד שהסוכר נמס, הורדנו וקיררנו וכך עשינו לנו סוכריה, היינו מלקקים את הסוכריה הזו הרבה זמן.

אבא שלי ושל רביבה, ישראל כץ היה ממציא פטנטים. אחד הפטנטים והשכלולים שהוא עשה, היה בגת במסחטת התפוזים. אחרי שסיימו את העבודה בסחיטה, אחה"צ, הוא היה הולך לגת ועושה ניסיונות. הרבה פעמים הלכתי איתו לשם, יושבת ומסתכלת והוא היה מסביר לי מה הוא עושה. קטע מהספר של אבא "דרך חיים" בו מסופר על גת: "היה זמן שעבדתי בגת, במכונות לסחיטת מיץ תפוזים. המצאתי מכשיר והרכבתי אותו על מכונת הסחיטה והוא ויסת את כניסת הפרי לתוך גומות החיתוך והסחיטה באופן מסודר, לפי הדרישה והצורך ולא אפשר כניסת תפוזים מיותרים שהיו נסחטים מחוץ לגומות עם הקליפות והכילו שמן אתרי שהיה נשפך לתוך המיץ, דבר לא רצוי. פעולת הויסות והכוונת התפוזים למכונת הסחיטה, הייתה נעשית קודם לכן ע"י אנשים שעבדו בשלוש משמרות במשך כל עונת הסחיטה – הרבה ימי עבודה. המכשיר שהמצאתי חסך ימי עבודה, הביצוע היה יותר מדויק ואיכות המיץ השתפרה."

גלעד אגמון – עבדתי ב"גת" כחבר ג.ח.א. טכנולוג מזון ביצור ועיבוד מוצרים וחומרי גלם מ-1973 עד 1984. חזרתי כיועץ משנת 2017. אני זוכר שטיפלתי בגיוס צוות בנות ובני משק לעבודה במפעל, עבודה בשותפות עם השכירים הנאמנים, בניית קווי ושיטות ייצור, פיתוח וקידום המפעל, מוצריו ותוצאותיו, וביצוע היעדים והמטרות התפעוליות והעיסקיות של המפעל. העבודה הרצופה של המפעל הכריחה את אנשי הייצור והאחזקה לצאת לעיתים באמצע הלילה מחדר השינה בבית לרצפת הייצור ב"גת". חלק משמעותי במהלך החיים בקיבוץ, במסגרתו קודמו הישגים תעשייתיים, החל בדור המייסדים, כולל בין השאר את אורי פולק, אורי ורטהיימר, והמשך בדורות הבנים. היינו שלובי זרועות בצוות הנהלת הייצור, שכלל גם את יזהר לנדאו, אבנר פרנק, שמוליק לשם, נחמה זמיר ועומר הגרי (גח"מ), דני צ'רבנקה, אני ואחרים, שזכינו לבנות ולקדם את המפעל. הדמות המשפיעה והמרכזית היה אורי פולק, שרתם למפעל את אורי ורטהיימר משלנו ואת שמואל פומרנץ (גח"מ). הם בנו תשתית ותעשיה משימורי ריבות וירקות בהתחלה ועד לתעשיית הדרים מפוארת בקנה מידה בין-לאומי בהמשך, שפיתחה וקידמה השגים מפוארים.

ניתנה לי הזדמנות לחזור למפעל לאחר כ-30 שנה, וכך הבנתי את העוצמה, הכוח והתבונה של דור המייסדים לקדם את המפעל מיומו הראשון; לצייד ולהשקיע משאבים כדי לעמוד בחזית תעשיית המזון. התשתית הקיימת היא מודל לחיקוי ולימוד בניית מפעל תעשיה מודרני ועטור הישגים. ברצוני לנצל הזדמנות זו ולציין את אימי, גילה אגמון, שעברה לעבוד בהנהלת החשבונות של המפעל בגיל מתקדם, ואת אחי, עמרם אגמון שהחל לעבוד ביצור, ובהמשך כמנהל יצור, איש שיווק ומכירות, מנהל מכירות ודמות מרכזית ודומיננטית בקידום המפעל.

רוח הצוות וגיבוש דור בנים מסור ואחראי, גרמו להצלחת המפעל בשלב פריצת הדרך מהכנסה של מיליונים בודדים לעשרות מיליוני דולרים של יצוא מצליח וריווחי.

אשר ישראל – בגת עבדתי שלוש תקופות: בחודשי החורף כשהייתה מנוחה מגידולי השדה, כטרקטוריסט וכמסיע פועלים בלילה למשמרת למפעל. בפעם השנייה כשהובטח לי לנהל את מחלקת האספטי בשנים 1989-91, ובפעם השלישית כשחזרתי משליחות חקלאית כמנהל מחסן חומר גלם ותמציות ותוויות ומדבקות מ-1996 עד 2006. הרגשתי גאווה גדולה בהתקופה הראשונה כשהמפעל עבר שינוי גדול ואכזבה גדולה בתקופה השניה עקב "מלחמות" הקיבוצים למינוי משרות לא מוצדקות וניפוח כח האדם להשגת הכנסות…

אני רוצה לציין את עמיר קלמר – מנהל ייצור (לימים משווק חו"ל) שלמרות כל תקלות הייצור תמיד ידע לקחת אחריות, לטפל בבעיות בצורה עניינית, ואנושית עם העובדים. השני, דן לברון, שיצר סביבת עבודה נינוחה במעבדה לכל העובדים, ותמיד תמך וענה על כל שאלה.

כשאני מסתכל על גן שמואל אני חושב שיכולנו לאחד כוחות, לחלק שווקים, ולחלוק בין המשקים בצורה הוגנת יותר אבל לאחר מעשה, אני שותף להחלטה זה היה הפתרון הנכון לעת הזו.

 אלה מירון – אני זוכרת את המגדל הגבוה. אבא שלי ואני היינו מטפסים עד למעלה עם שקית מלאה מטוסים מנייר, והיינו משליכים אותם מהקצה עד למטה… אני גם זוכרת את הריח של המיץ והתחמיץ של המיץ שמתערבב ונסיעות אינסופיות במלגזה.

דורית סיון – עבדתי פעמיים בגת. פעם ראשונה בייצוא – משלוחים, ופעם שניה למשך זמן ארוך בשוק המקומי בתור אחראית על הסוכנים המקומיים בארץ בתחום משלוחים וחשבונות. נהנתי מהעבודה היות והיתה אוירה נעימה ותומכת. הכייף היה להסתובב חופשי במפעל, לטעום, ולצפות בכל שלבי העשייה בבוטנים, מיצים וכו'. בשלב מסויים כבר לא איפשרו סיורים, ועובדה זו גרמה לכך שילדינו ונכדינו כבר לא הכירו את המפעל באמת ולא הרגישו שייכות אליו. לדעתי חבל שמכרו את גת אבל כנראה זה היה הצורך.
חסר רכיב