גבעת חיים איחוד
חסר רכיב

ענף הכותנה 1975

בתוכנו מס.445, 1975

מתי התחילו לגדל כותנה בגבעת חיים? ומי היו המגדלים הראשונים?
בפעם הראשונה זרעו כותנה בשנת 1955, על שטח של 30 ד' בקובאני. אחרי הפסקה של שנה, זרעו שוב ב1957, בזלפי. המגדלים הראשונים היו בומבה רפאלי (אבא של גלעד), ואתו דינה כ', ואח"כ דינה ומרים גל, אברהמל'ה שמיר ואורי וולף.

ב"בתוכנו" מיום 15.4.55 מצאנו בפעם הראשונה דיווח על הכותנה: "גן הירק: השבוע זרענו 30 דונם כותנה, באדמה הכבדה של קובאני, לשם כך קיבלנו מכונת זריעה מיוחדת מ"יצור ופיתוח".
וכעבור שנתיים – ב28.5.75: " בגן הירק: זרענו 50 דונם כותנה בזלפי, הכותנה נבטה יפה מאד והספקנו לדלל ולרסס."

ועל יבולים ב"בתוכנו" מיום 29.9.75 : "השבוע התחלנו לקטוף את הכותנה. נקווה שתוך שבועיים נוכל לסיים את הקטיף הראשון, שכנראה יסתכם ביבול של עד 200 ק"ג לדונם. בימי החג תתגייסנה הכיתות הגבוהות לקטיף הכותנה – (בידיים!). – ושנה אח"כ זרענו 105 דונם וכך הלאה, עד היום – 1400 דונם.

מתי עברו מקטיף בידיים לקטיף בקטפות? 
הקטפת התחילה לעבוד אצלנו לראשונה ב1961. הייתה שותפות עם המעפיל והעוגן.
למה משמשת הכותנה ? האם ידוע על ניסיון חדש לניצול חלקים של הכותנה?
הכותנה - אחד הגידולים המנוצלים ביותר. בראש וראשונה – סיבים לחוטים, ללבוש. מהגרעינים מפיקים שמן, וכן הם משמשים כמזון לפרות. גם פסולת הגרעינים , אחרי הפקת השמן, משמש למזון. פסולת מהמנפטה – כריפוד לרפת. ולאחרונה נעשה ניסיון להשתמש בקש הכותנה להעשרת המזון לרפת.

מה מקומה של ישראל בהישגים בגידול הכותנה? ומה, לערך, מקומנו אנו?
זה כמה שנים ברציפות, מחזיקה ישראל בשיא עולמי בחישוב ממוצע של יבולים ב55 מדינות מגדלות כותנה! 
הממוצע בעולם 35 ק"ג סיבים לדונם. הממוצע בארץ – 120-130 ק"ג סיבים לדונם! כמובן, יש לזכור, שבין 55 המדינות יש מפגרות מאד - ויש מתקדמות , כמו ישראל, ומדינות שונות בארה"ב.
אנחנו, בשנתיים האחרונות, וכנראה גם השנה, הראשונים באזור, ובין הטובים בארץ! ביבולי שיא של כ- 180 ק"ג סיבים לדונם!

חסר רכיב